Cieľ: Potvrdiť dobré výsledky z minuloročného rebríčka nemocníc od Dôvery

07.05.2009 Svidník

Svidník (07.05.2009) Pred rokom bol zverejnený zatiaľ jediný rebríček nemocníc na Slovensku. Nemocnica vo Svidníku v ňom skončila na 22. mieste.
S napätím očakávame výsledky za rok 2008. Naším cieľom je skončiť ešte lepšie, resp. potvrdiť dobré výsledky z minuloročného rebríčka. Rebríček aj tento rok zverejní zdravotná poisťovňa Dôvera.

Je pre nás dôležité patriť medzi najlepších a získať čo najviac pacientov. Uvedomujeme si, že v čase krízy sa musíme všetci správať zodpovedne. Zdravotné poisťovne aj poskytovatelia. Zverejnenie rebríčka a tlak na nemocnice, aby sa snažili o čo najvyššiu kvalitu a pridanú hodnotu pre poistencov, je prejavom takejto zodpovednosti voči pacientom a poistencom.

Jednou z priorít v rámci investícií v minulom roku bolo investovanie do anestetických prístrojov a ventilačnej techniky pre OAIM. Postupným investovaním za vyše 8 mil. Sk sme nemocnicu vybavili nevyhnutnou technikou na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny.
Kúpou lymfodrenážneho prístroja UNIVERZÁL pomáhame pri liečbe onkologických ochorení, ktoré sú sprevádzané opuchmi končatín. Lymfodém je zvláštny druh opuchu, odtoku, ktorý je najčastejšie spájaný s operáciou prsníkov. Lymfodrenáž sa využitím tohto prístroja uskutočňuje pomocou drenážnych návlekov, čím sa vytvára sekvenčná tlaková masáž.
V odbore gynekológia je USG vyšetrenie dôležité pri diagnostike ochorení maternice a vaječníkov. Dokáže potvrdiť alebo vylúčiť myomatózne uzly maternice, ich veľkosť a uloženie, ochorenia sliznice maternice, ochorenia močových ciest a iné ochorenia malej panvy či prítomnosť krvi a inej tekutiny v brušnej dutine. To bol dôvod v júni 2008 na nákup digitálneho USG, prístroja najnovšej generácie - Logiq P5 Pro, od spoločnosti amerického koncernu General Elektric company, ktorý slúži na diagnostiku hospitalizovaných a ambulantných pacientiek.
Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je tzv. smrť v kolíske (SIDS). Tento stav, resp. toto úmrtie, je bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. V 80% prípadov naň zomierajú deti ležiace na bruchu. Rozhodli sme v tomto prípade pomôcť práve tejto skupine novonarodených detí a v spolupráci s Nadáciou Križovatka na novorodeneckom oddelení nemocnice bolo umiestnených 10 monitorov BABYSENSE II. Sme radi, že môžeme pomáhať a prispieť tak k predchádzaniu syndrómu úmrtia. Ako každá nemocnica aj naša s radosťou prijala pomoc tretej strany, ak to priamo prispeje našim pacientom – v tomto prípade naším najmenším.
Rekonštrukcia priestorov jednotky intenzívnej starostlivosti interného oddelenia bola nevyhnutná z dôvodu dobudovania materiálno-technického vybavenia oddelenia JIS tak, aby spĺňala všetky podmienky z hľadiska priestorovo - technického vybavenia. Vybúraním priečok sa zväčšil celkový manipulačný priestor pre vytvorenie lepších podmienok obsluhujúceho zdravotníckeho personálu, ako aj bezpečnosti pacientov. Súčasťou rekonštrukcie bola výmena elektrickej inštalácie, rozvodov stlačeného vzduchu a mediciálneho kyslíka, antistatickej podlahy.
Nemocnica pre lepšiu dostupnosť lekárenských služieb pacientom navštevujúcich túto nemocnicu otvorila v roku 2008 vlastnú verejnú lekáreň MAGMA. Táto verejná lekáreň sa nachádza vo vstupnom vestibule poliklinickej časti nemocnice a ponúka celý sortiment liekov a zdravotníckych pomôcok. Jej zriadením prebehla celková rekonštrukcia vstupu do poliklinickej časti nemocnice vrátane zateplenia výmenou okien a dverí.
Snažíme sa skvalitňovať nielen zdravotnícku starostlivosť, ale aj poskytujeme iné služby pre pacientov ako aj zamestnancov nemocnice. V snahe rozšíriť komplexné služby nemocnice sme otvorili Espresso Santé. Súčasťou nového a moderne zariadeného nemocničného espressa je aj príjemná letná terasa.
V sektorovom operačnom programe Ľudské zdroje bol z prostriedkov ESF (Európsky sociálny fond) schválený projekt s názvom „Rozvojom seba dokážeme lepšie pomôcť iným - krok k úspešnej transformácií nemocnice\". Cieľom projektu bolo rozvíjať manažérske zručnosti, efektivitu vo vedení kolektívov, kurzy na obsluhu výpočtovej techniky, ale aj zavádzanie nových štýlov vedenia v modernom zdravotníctve. V priebehu roka 2008 sa vzdelávalo 464 zamestnancov. Sme presvedčení, že hlavný cieľ projektu, ktorý bol vytýčený na zvýšenie vzdelanostnej úrovne zamestnancov nemocnice, podstatnou mierou prispel ku kvalitnejšej starostlivosti o našich pacientov.
Nemocnica arm. generála L. Svobodu Svidník n.o. , v rokoch 2007-2008 intenzívne pracovala na systéme neustáleho zlepšovania kvality a bezpečnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti a liečebných procesov. Dňa 22.04.2009, po splnení všetkých podmienok systému manažérstva kvality v súlade s normou STN EN ISO 9001:2000, sme získali certifikát kvality ISO 9001:2000, platný do 22.04.2012. Certifikačným auditom bolo preukázané, že systém manažérstva kvality spĺňa požiadavky vyššie uvedenej normy a organizácia je schopná plniť ciele a politiku kvality nemocnice. Predmetom certifikácie sú postupy v oblasti poskytovania všeobecnej a špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ústavnej zdravotnej starostlivosti a spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek. Spokojnosť pacientov/ klientov a dobrý kredit nemocnice n.o. je základným, predpokladom úspechu v prostredí poskytovania zdravotnej starostlivosti.
So zdravotnou poisťovňou Dôvera máme korektnú spoluprácu. Vlani sme v ambulanciách, v nemocnici, na oddeleniach spoločných vyšetrovacích zložiek a na pohotovosti ošetrili celkovo 33 700 jej poistencov.

Nemocnicu s poliklinikou vo Svidníku od 1.11.2006 spravuje nezisková organizácia Nemocnica arm. gen. L. Svobodu Svidník n. o.. Zakladateľom neziskovej organizácie je spoločnosť Spoločné zdravotníctvo, a.s.. Táto spoločnosť je spoločná pre Prešovský samosprávny kraj (34%) a Svet zdravia, a.s. (66%), ktorý je súčasťou skupiny J&T. Postupnou ekonomizáciou sa docielil stav lôžok v počte 235, ktorými nemocnica disponuje. Viac na www.nspsk.sk.
 

Vyberte región